Kun for helsepersonell
Menu
Close
Migrene er IKKE vanlig hodepine, men en kronisk nevrologisk sykdom1. Tilbakevendende akutte anfall med intens, ensidig og pulserende hodepine, ofte ledsaget av kvalme, lys- og/eller lydømfintlighet karakteriserer tilstanden2. Migrene forekommer med eller uten aura2.
Flere kvinner enn menn er rammet av migrene. Ratioen kvinne: mann er 3:1. Det foreligger en genetisk arvelig disposisjon for migrene, men både arv og miljøfaktorer spiller inn2.
Som figuren3 under viser, øker migreneforekomsten hos begge kjønn ved puberteten. Økningen er imidlertid betydelig større hos kvinner, hvor det ses en dobling i forekomsten. Videre stiger forekomsten gradvis frem til 35 til 40 års alder, før den begynner å synke etter overgangsalderen hos kvinner.
Forekomst (prevalens) av migrene relatert til alder hos kvinner og menn i Europa, figuren er omarbeidet av Pfizer etter Stovner LJ, et al., Eur J Neurol. 20063
PIN testen er et validert screeningverktøy for migrene i allmennpraksis4.
Er svaret “ja” på minst 2 av de 3 PIN-spørsmålene, er sannsynligheten for migrene ≥ 93%4. En grundig undersøkelse av lege er nødvendig for å stille diagnosen.
Oppleves lys ubehagelig under hodepineanfallet?
Samtidig med hodepinen, oppleves uvelhet eller kvalme?
8 korte videoer om migrene, diagnostisering, behandlingsprinsipper og verktøy
Hva er CGRP (Calcitonin gene-related peptide) og hvordan virker en CGRP-hemmer?
Referanser
Riktig diagnose er avgjørende for riktig behandling. Samtalen med pasienten (anamneseopptak) er det aller viktigste. Få tips og råd om hva du bør spørre pasient om, og hvilke verktøy som kan brukes i utredning og diagnostisering.
PP-NNT-NOR-0251
Pfizer AS, Org.nr 915 213 596
Postadresse: Postboks 3, 1324 Lysaker
Besøksadresse: Drammensveien 288, 0283 Oslo
Tlf.: +47 67 52 61 00
PP-UNP-NOR-1068 | Utarbeidet 04.2025
Copyright © 2023 Pfizer AS. Innholdet er rettighetsbeskyttet.
Dette nettstedet er kun for helsepersonell.
Jeg bekrefter at jeg er helsepersonell som definert i legemiddelforskriften §13-1 (lege, tannlege, offentlig godkjent sykepleier, farmasøyt, optiker, tannpleier, samt studenter i disse fag).
Ved å velge «nei» vil du komme til Pfizer.no som er åpen for allmenheten.